Tips en ervaringen met digitaal improviseren op afstand

OP 23 MAART 2020 DOOR RENKA VAN ESCH

Ons leven is in korte tijd drastisch veranderd en improlessen en -evenementen zitten er voorlopig niet in. Als improjunkie heb ik last van ontwenningsverschijnselen en om dat gapende gat te vullen, stap ik zo weer in de volgende verslaving: chocolade-eitjes vreten en Netflix. In de supermarkt is geen toiletrol meer te vinden, dus ik veeg mijn billen al een week af met mijn impro-aantekeningen. Tot ik besluit: dit kan zo niet langer. Het tijdperk van digitaal improviseren is aangebroken!

Gelukkig zijn daar mijn improvrienden die op hetzelfde probleem stuiten en ook zij zijn wanhopig op zoek naar een remedie. Op social media zijn al verschillende initiatieven ontstaan om in groepen te video meeten. En wat blijkt? Het werkt ook met improvisatietheater! En er komen supertoffe dingen uit!

Technische games

Zo pakte ik een nieuw schoon improboekje en ben ik een lijstje gaan maken met oefeningen en games die zouden kunnen werken. Vaak doen spelvormen het goed waarbij je omstebeurt iets toevoegt, een verhaal overpakt of waarbij er steeds 1 speler bij komt. Je zou het niet verwachten, maar zelfs technische games zoals Gestold Frituurvet (ook bekend als De Druppel, red.) kunnen werken (wíe heeft die naam ooit bedacht?). Waarschijnlijk omdat je in het echt ook goed op elkaar moet letten en er de tijd voor moet nemen het goed op te zetten. 

Leiding nemen

Inmiddels heb ik er al verschillende improsessies op zitten. Met vier tot acht personen is het prima te doen. Met meer kan ook, al vergt het wel wat meer concentratie. Het is vooral de kunst om er geen kippenhok van te maken. Daarom is het superbelangrijk om goed naar elkaar te luisteren en niet tegelijk te praten (hoe dan ook een goeie oefening bij impro!). Wat ook helpt is om één iemand de leiding te geven, dan kun je bijvoorbeeld afspreken om omstebeurt allemaal een les voor te bereiden.

Het Kampvuurverhaal

Van de week waren we een beetje aan het uitproberen toen ineens door de avondklok het licht uitging bij een van de spelers (waarna ik me meteen afvroeg waarom hij die nog aan heeft als hij toch iedere dag thuis is maar dat terzijde). Dat gaf een spookachtig effect en het leek net alsof hij bij een kampvuur zat. Nu is ‘Het Kampvuurverhaal’ een vaste afsluiter geworden bij ons. Lichten uit, iemand vertelt een verhaal en die wordt op het gegeven moment overgenomen door een ander. De rest doet de geluidseffecten, als een soort hoorspel (“kent u deze nog?”).

Experimenteer!

Er is ontzettend veel mogelijk en we zijn allemaal mensen met een rijke fantasie en creativiteit, dus ga experimenteren! Bereid een les voor, laat een docent een les voorbereiden of organiseer een (uit)wedstrijd. The sky is the limit! En laten we vooral alle ideeën met elkaar delen én voeg er iets aan toe (ja, én!). Dan worden we allemaal weer wat gelukkiger. En laten we hopen dat er binnenkort een tijd komt waarin we onze huidhonger weer kunnen stillen in een fysieke scene op het toneel. 

Praktische tips

Hieronder nog een paar praktische tips voor wie ook een improsessie wilt starten:

  • Installeer Zoom of Whereby (zet toestemming voor het gebruiken van je camera en microfoon aan!)
  • Download de app op je laptop of pc, niet op je telefoon (beeld- en geluidskwaliteit is minder plus de app kost dan zoveel stroom dat je telefoon binnen een mum van tijd leeg is)
  • Zorg voor een goeie internetverbinding en vooral: test het van tevoren uit! Niets is zo lullig als dat jij nog steeds met je verbinding zit te klooien en de rest al is begonnen aan de digitale afterparty (spoiler alert: er wordt nog steeds gedronken, afstand maakt niet uit).
  • Zet je telefoon op stil. Je hebt nu wel vaak genoeg die dansende kermit ontvangen.
  • Zorg dat er zo weinig mogelijk achtergrondgeluiden zijn en zet je muziek uit. Dus ga even op een rustig plekje zitten waar je genoeg bewegingsruimte hebt (zodat je geen last hebt van gillende kinderen en proestende huisgenoten die de scene verstoren)
  • Zorg voor goeie verlichting. Anders zit iedereen naar een zwart vlak te turen en wordt het wel erg gissen naar wie van de vereniging nou die ‘mumbo22’ is (al geeft dat ook mooi spelaanbod).
  • Geef iedereen een nummer en zet iedereen in een vaste volgorde. Met Whereby kun je de beelden verschuiven zodat je op een andere plek komt te staan. Dit werkt sneller als je voor een game of warming-up een bepaalde volgorde nodig hebt, zoals je in de les ook in een kring zou staan.
  • Met deze apps kun je ook je camera en/of geluid uitzetten. Dit kan superhandig zijn tijdens het spelen! Je kunt bijvoorbeeld je camera uitzetten als je niet mee speelt zodat duidelijk is wie er op dat moment meedoen aan de scene. En je kunt ‘op’ of ‘af’ gaan door je camera aan of uit te zetten. 
  • Bij Whereby heb je ook een chatfunctie. Zo kunnen de andere spelers bijvoorbeeld input geven voor een verhaal of scene (bijv. de briefjesgame) of gewoon om je uit je concentratie te helpen.

Onlangs was ik ook te gast in Improcast, de podcast over improvisatietheater, om te vertellen over online impropret:

DIT BERICHT VERSCHEEN EERDER OP IMPROBLOG.NL

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *