Terugblik 2020: Wat een moeilijk jaar mij voor moois bracht

Hier zit ik dan, in een hutje op de hei. Met een warme kop chocomel met rum, gewikkeld in een deken kijk ik uit op een kerstachtig tafereel. Overal in het dorp beneden schijnen lichtjes. De heuvels rondom het hutje zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en verderop hoor ik de kerstbellen al rinkelen… Oke, vooruit dan. Het is een rijtjeshuis in Noord-Brabant. Geen heuvels, geen sneeuw. Wel genoeg groen in de buurt. En een houtkachel! Een korte ontsnappingspoging aan mijn 40m2 bestaan is het enige wat nog mag in deze tijd, want Nederland is weer compleet op slot. Ik heb behoefte aan iets positiefs, dus ik stel mezelf de vraag: wat voor mooie dingen heeft 2020 mij gebracht?

Accepteren en doorgaan

Terwijl we met een kopje thee rond het houtvuur zitten (ook fijn!) denk ik terug aan het afgelopen jaar. Nu kan ik heel cliché zeggen ‘nou nou, het was me het jaartje wel zeg’, maar ik denk dat we het unaniem eens zijn: dat was het ook gewoon. Het was een jaar van accepteren en doorgaan, niet blijven hangen in het verleden, maar leven in het hier en nu. Aanpassen en zoeken naar wat wél kan. Van teleurstellingen en hoop. Omgaan met stress, geconfronteerd worden met jezelf of met de wellicht wel irritante gewoontes van een ander. Maar één ding weet ik zeker: dit was een jaar dat ik niet hadden willen missen. Natuurlijk, corona betekende voor mij dat ik mijn droom – volledig zzp-er worden – wéér een tijd moest uitstellen. En dat ik van een super sociaal en actief leven naar een solitair bestaan op de bank ging (met goede vriend Ben & Jerry’s, dat dan weer wel). Ik kon een tijd lang mijn hobby, werk en passie niet meer uitoefenen en mijn vrienden niet meer zien. Maar hee, het kan altijd erger als ik zo om me heen kijk. En wij als theater-improvisatoren passen ons als de beste aan! Binnen no-time was er een online platform en tussen de lockdowns door hebben we onze momenten gepakt om samen uniek theater te creëren op de 1,5 meter. We gaan gewoon door!

Een doel vinden

Dit gedwongen tussenjaar was ook juíst de kans om me te focussen op andere dingen. Zo had ik (vond ik) nu toch echt geen excuus meer om op die bank te blijven zitten. Van de zomer liep ik drie keer in de week hard en ik heb me in tijden niet zo fit gevoeld! Ik had eindelijk tijd om een goeie site te maken en blogs te schrijven. Me te laten scholen, nieuwe talenten van mezelf te ontdekken en mezelf te ontwikkelen door boeken te lezen. Door corona heb ik mezelf weten te pushen andere dingen op te pakken waar ik normaal geen tijd of energie voor zou hebben gehad. Mezelf een doel geven, dat heeft mij echt op de been gehouden. Niet teveel ‘ja, maar-en’, maar gewoon íets doen. Al is het doel voor die dag maar je vriezer ontdooien. En natuurlijk is het dan nog de kunst om niet teveel van jezelf te moeten en jezelf ook af en toe wat rust te gunnen. En ja, dan schiet het hardlopen er misschien ook weer even bij in. Maar soms is niets doen al een doel opzich. En kan dat al een behoorlijke uitdaging zijn!

Nieuw jaar, nieuwe kansen

En nu, in de Brabantse bossen met dat kopje thee bij de open haard besef ik me: wat is dit toch heerlijk! Gewoon een paar dagen spelletjes spelen, goede gesprekken en wandelen. Een haardvuurtje, een boek lezen, een beetje piano spelen… Meer heb je eigenlijk ook niet nodig. En met ontspanning komen de ideeën! Ik heb nu al een hele lijst met dingen die ik wil doen (niet moet, maar wíl doen). En ondanks dat we dit jaar de feestdagen doorbrengen met kerstcadeautjes uit de supermarkt en met oud en nieuw buiten in de kou staan te kijken hoe de buren een sterretje aansteken, zeg ik: laat maar komen die 2021. We gaan er gewoon weer tegenaan. En tegen alle mensen die het even niet meer zien zitten zeg ik net als Rutte: “hou vol, het wordt beter.” Focus op wat wél kan en hou die positieve impro-mindset!

1 reactie op “Terugblik 2020: Wat een moeilijk jaar mij voor moois bracht”

  1. Joyce van Esch

    Mooie woorden en geweldig dat je de afgelopen tijd zo bent doorgekomen!
    Een inspiratie voor anderen. Ik ga je volgen !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *