Terug naar normaal?

Nu we langzaam steeds een stapje dichter bij ons oude leventje komen, reist natuurlijk de vraag: Hoe gaan we straks op 1,5 meter afstand spelen? Is dat überhaupt wel mogelijk? Die vraag werd ook gesteld in de Theatersport-Facebookgroep. Iemand had gebeld met de informatielijn over hoe dat nou zat met improvisatietheater. Zij zeiden dat wij weer mogen spelen tegelijk met de sekswerkers. Want ja, sekswerkers en improspelers… dat is natuurlijk één pot nat.

Go Go Gadget Arms

Maar hoe ziet dat nieuwe normaal er in theatersportland dan uit? Zijn de rechters nu nodig om ons binnen de lijntjes te houden en krijgen wij dan zo’n elektronische halsband om? En moeten de rechters op het NTT nu ook 1,5m uit elkaar zitten en als zij zich daar niet aan houden, worden zij dan ook op hun vingers getikt door andere rechters? Moeten we bij iedere scene de grond aftapen zodat ieder zijn eigen speelvlak heeft of moeten we gewoon meer solo-voorstellingen gaan maken? En als we dan toch passie tussen twee spelers willen zien, blijft dat dan bij mooie teksten? Of moeten we dan asbestpakken of uitschuif-armen gebruiken om toch nader tot elkander te mogen komen?

Niet heel veel anders

Zonder grappen, ik ben oprecht benieuwd naar wat er mogelijk is op anderhalve meter afstand, dus ben ik samen met Marieke van Laar alvast wat vormen op papier gaan zetten. Toen de Lockdown kwam had ik samen met jullie een lijst gemaakt met games die goed werken in digitale vorm. Nu ik opnieuw een lijst aan het maken ben kom ik erachter dat vrijwel iedere vorm die in dat document staat met kleine aanpassingen ook prima op afstand gespeeld kan worden. Met digitale impro ben je praktisch gezien ook aan het spelen met afstand. Weliswaar met een computer ertussen, maar het effect is hetzelfde.

Vernieuwende vormen

Gelukkig kunnen we met de fysieke vorm elkaar weer even in het echt zien. Op gepaste afstand dan, maar toch! Ook voor deze beperking geldt: Zie het niet als een belemmering, zie het als een uitdaging! Heel veel bestaande games kun je prima aanpassen op afstand. Oefeningen waarbij je in een kring staat en spelvormen met minder mensen werken sowieso al goed. En er is zoveel nieuws te bedenken met het spelen met afstand. Natuurlijk valt een plenkske of een handen door af (al ben ik erg benieuwd of deze ook zou kunnen op afstand!) Maar denk bijvoorbeeld aan het contrast van intieme teksten en een enorme afstand, dat geeft een heel vervreemdend effect. Of een show met digitale aspecten, locatietheater, een speciale coronaproof voorstelling of stagefighten op afstand (daar is trouwens ook een heel tof filmpje over: https://www.youtube.com/watch?v=3juaQvrlsZw). Er zijn heel veel dingen gave te bedenken, dus laat die creativiteit de vrije loop!

Waarschijnlijk levert deze corona ons zelfs weer nieuwe input op voor vernieuwende vormen en voorstellingen. Ik ben nu al ontzettend benieuwd naar wat er allemaal bedacht wordt. Voor we het weten zijn er misschien weer meer versoepelingen en komen we stapje voor stapje een beetje dichterbij onze oude vertrouwde vorm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *