Over

renka van esch

"Ik zie het als mijn missie om iedereen te overtuigen van de impro-mindset."

Even voorstellen

Hoi! Mijn naam is Renka, mijn hart ligt in het theater en alles wat met improviseren te maken heeft. Na mijn theateropleiding had ik meer behoefte aan spontaan theater zonder script en regie-aanwijzingen. In 2007 kwam ik voor het eerst in aanraking met improvisatietheater en sindsdien is het niet meer uit mijn leven weg te denken.

In 2009 kwam ik terecht bij het Wereld Kindertheater, waar we samen met kinderen vanuit improvisatie een voorstelling maakten. Later ging ik zelf lesgeven en ben ik het steeds breder in gaan zetten, zoals o.a. bij trainingen voor bedrijven. Naast docent en trainer improvisatietheater ben ik ook werkzaam als trainingsactrice. Aan de hand van rollenspel en het geven van feedback leer ik mensen effectiever communiceren binnen en buiten hun bedrijf. Verder speel ik al ruim 13 jaar zelf met veel plezier bij diverse improvisatiegezelschappen.

Wat je van mij kunt verwachten

Met mijn lessen en trainingen kijk ik naar de behoeften van de groep en daar pas ik mij op aan. Veiligheid en plezier staan hoog in mijn vaandel. Met een gezonde dosis humor probeer ik zowel de ervaren als de beginnende deelnemer enthousiast te krijgen meer uit hunzelf te halen. Bovenal heb ik passie voor mijn vak. Mijn creativiteit zorgt voor een continue stroom van nieuwe ideeën, waardoor mijn trainingen altijd in ontwikkeling blijven.

Naast het geven van trainingen schrijf ik blogs over mijn bevindingen binnen het improvak. Ik kom graag op theaterfestivals in binnen- en buitenland zodat ik me blijf inspireren en ontwikkelen. Door zelf ook veel te spelen krijg ik een goed beeld van waar vraag naar is.

Het mooie aan improvisatietheater vind ik is dat je niet alleen leert improviseren op het podium, maar ook in het dagelijks leven. Je staat meer open voor de dingen in het leven en je krijgt er zoveel voor terug! Wat bij mij begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een levensvisie. Ik zie het als mijn missie om iedereen te overtuigen van die impro-mindset.

Wist je dat...?

Improvisatietheater al zo lang als het theater zelf bestaat? Een bekende improvisatievorm in de 16e eeuw was de 'Commedia Dell'Arte', waar er binnen bestaande voorstellingen vrijelijk werd geïmproviseerd. Een belangrijke grondlegger van het hedendaagse improvisatietheater is de Amerikaanse regisseur Keith Johnstone. Hij bedacht in de jaren 70 een aantal oefeningen om zijn acteurs meer uit het hoofd te krijgen en spontaner te laten spelen. Oefeningen en spelvormen die we tegenwoordig nog steeds veel gebruiken!

Als ervaren trainer zorgt Renka voor een training op maat die perfect past bij de groep. Ze durft ook zelf de training aan te passen als de situatie daarom vraagt. Renka zorgt voor een veilige sfeer en maakt creativiteit en lef in de deelnemers los.
Jeroen du Chatinier
Co-trainer