De impro-mindset (en waarom iedereen zou moeten improviseren)

Improviseren is iets dat je kunt leren. We hebben het allemaal in ons, de spieren moeten alleen nog even getraind worden. De leukste manier daarvoor – vind ik – is theater. Het heeft mij persoonlijk ontzettend veel gebracht, meer dan alleen het neerzetten van een goede geïmproviseerde scene. Wat bij mij is begonnen als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een levensvisie: de ‘impro-mindset’.

De impro-wat?

De impro-mindset! Improvisatietheater werkt met een aantal basisprincipes om het spelen gemakkelijker te maken. Zo is een van de belangrijkste lessen dat je al het aanbod wat je tegenspeler geeft moet accepteren. Dit zorgt ervoor dat je samen het verhaal maakt, in plaats van dat je de ander keihard laat werken door steeds met nieuw aanbod te laten komen. Een andere belangrijke les is het durven falen. (meer hierover in mijn blog wat we kunnen leren van kinderen). Zo heb je nog een paar van die ‘basisregels’ die niet alleen zorgen voor fijn theater om naar te kijken, maar ook voor bijvoorbeeld een betere samenwerking in het bedrijfsleven. Het is een bepaalde mindset die je krijgt door deze impro-oefeningen te doen die je met een andere blik naar het leven doen kijken.

Meer zelfvertrouwen

Op mijn achttiende begon ik aan een theateropleiding in Amsterdam. Dat vond ik helemaal te gek: zoveel mogelijk bezig zijn met mijn passie en me daarnaast hopen te ontpoppen tot een echte Carice. Helaas kwam ik er ook achter dat je er best stevig voor in je schoenen moest staan. Ik was nog volop aan het uitvogelen wie ik nou eigenlijk was en waar ik voor stond, dus ik vond het lastig om beoordelingen op mijn spel niet te persoonlijk op te vatten. Ondanks dat het mijn droom was om actrice te worden, besloot ik twee jaar later te stoppen met de opleiding en me volledig te focussen op improvisatietheater. Op de opleiding vond ik de improvisatie-oefeningen altijd het leukst; je bent zelf de regisseur en maakt het stuk ter plekke met elkaar en het publiek. Iedere voorstelling is uniek, heel anders dan met teksttoneel.

Improvisatietheater heeft mij in die periode echt een boost gegeven. Ik vond het minder eng om mezelf te moeten presenteren en voor groepen te staan. Bij mijn huidige vereniging heb ik echt het plezier in het spelen weer teruggekregen. De druk van het presteren ging eraf en ik kreeg meer zelfvertrouwen in mijn spel. En zelfs in het dagelijks leven! Ook op jongere leeftijd, toen ik er op de middelbare school voor het eerst kennis mee maakte, heeft het veel voor mij betekend. Ik kon me toen best druk maken over wat anderen van me vonden. Door te gaan improviseren ben ik daar echt anders naar gaan kijken. Ik vind improvisatietheater daarom ook echt een aanrader voor jongeren.  

Opener zijn & in het moment staan

Wat ik ook heb geleerd van improvisatietheater is om echt in het hier en nu te zijn. Ik ben van mezelf een behoorlijke planner en perfectionist. Dat is handig, want ik ben vaak goed voorbereid. Maar het kan ook een struikelblok zijn, omdat het lastiger wordt om met onverwachte situaties om te gaan. Bij improvisatietheater weet je totaal niet wat er gaat komen. En gek genoeg is dat heerlijk! Op het begin is het best spannend om jezelf op glad ijs te begeven en fouten te durven maken. Maar als je erachter komt dat je er nooit alleen voor staat en dat het eigenlijk best leuk is om onderuit te gaan wordt het steeds minder eng. En dan wordt het een leuke uitdaging. Ik kan er bijvoorbeeld ontzettend van genieten als ik op het podium wordt uitgedaagd door mijn medespeler om iets te doen (zeg: een gedicht, een dans of wat dan ook), terwijl ik nog geen flauw idee heb wat ik ga doen. En dan gewoon maar beginnen en mezelf (en het publiek) verrassen met de woorden die uit mijn mond rollen. Zelfs na 13 jaar improviseren ontdek ik nog steeds nieuwe talenten (bijvoorbeeld dat ik ‘Zweeds’ kan rappen!). Dat vind ik echt een van de tofste dingen aan improvisatietheater: het verveelt nooit. Door het veel te doen durf je steeds meer grenzen te verleggen. Je verruimt je comfortzone en dat helpt in het dagelijks leven weer om meer dingen te doen die je spannend vind.

Een eigen bedrijf beginnen

Tot een jaar geleden werkte ik een tijd als tandartsassistente. Een baan die ik gekozen had voor de zekerheid. Omdat ik zo goed ben in plannen én improviseren kon ik me makkelijk voegen in dit vak. Je moet als assistente goed overzicht hebben, altijd vijf stappen vooruit denken, maar ook constant omgaan met onverwachte situaties. De eigenschappen die ik op toneel nodig heb kwamen dus ook goed van pas in mijn werk. (net als in het moment staan, ja-zeggen, naar elkaar luisteren, durven falen en accepteren)

Na 5 jaar kwam ik er helaas lichamelijk achter dat het werk als tandartsassistente echt niets voor mij was. Ik moest van baan wisselen en koos ervoor om terug te gaan naar een vroegere baan, zodat ik in mijn vrije tijd alle energie kon stoppen in het oprichten van mijn eigen bedrijf. Ik vond dat heel spannend. Ik dacht altijd dat het niets voor mij was of dat ik het niet kon. Ik wil ten slotte graag weten waar ik aan toe ben en zelfstandig ondernemen is allesbehalve zeker zijn van wat er gaat komen. Dat ik ernaast nog een parttime inkomen heb en mensen om me heen die me steunen scheelt een hoop. Je kunt wel duizend boeken en filmpjes over ondernemen bekijken, maar je weet toch pas hoe het is als je het gewoon doet. Nu ben ik erachter gekomen dat er eigenlijk veel meer ondernemerschap in mij zit dat ik in eerste instantie dacht. En het lef om die stap te nemen heb ik zeker te danken aan het feit dat ik zoveel improvisatietheater doe.

Improspieren blijven trainen

Soms merk ik dat ik nog wel eens de neiging heb om in mijn ‘oude denken en doen’ te vallen (want joh, we zijn allemaal mens!). Door veel te improviseren blijf je ook meer in die impro-mindset. Het is geen wondermiddel, je moet er wel voor open staan. Maar als je er eenmaal voor gaat, dan is het echt een toevoeging aan je leven. Vraag het welke ervaren improspeler dan ook en die zal dat zeker beamen!

Benieuwd wat improviseren jou kan brengen? Neem een kijkje op de website of neem contact op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen!

2 reacties op “De impro-mindset (en waarom iedereen zou moeten improviseren)”

  1. Jitske van Kaam (Tartrek)

    Wat een gave en inspirerende website is dit! Wat een mooie blogs en goede verhalen! Ik kom uitroeptekens te kort. Diepe buiging, Renka! Ik moest je even googelen nadat je me gisteren vertelde dat je deze carrière draai had gemaakt. En snap heel goed waar die vandaan komt. Deze jas past je uitstekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *