Blog & media

Blog

improviseren op de werkvloer

Improviseren op de werkvloer

Tegenwoordig wordt er veel van ons improvisatievermogen gevraagd. We moeten flexibel zijn, goed kunnen omgaan met onverwachte gebeurtenissen en daar adequaat naar handelen. Acteurs in het improvisatietheater bevinden zich constant in onverwachte situaties. Om het improviseren makkelijker te maken hanteren zij een paar basisprincipes die ook goed zijn toe te passen op de werkvloer. In deze uitgebreide blog laat ik je kennismaken met de die drie belangrijkste impro-principes.

Lesgeven aan pubers: mijn grootste uitdaging

Wanneer ik lesgeef voel ik me helemaal in mijn element. Maar er is één groep die ik nog steeds een grote uitdaging vind: pubers. In deze blog ga ik met mijn billen bloot en vertel ik over mijn onzekerheden als docent en hoe ik daarmee omga.

dementie renka blog

Improviseren met/en het haperend brein

Ik blijf me toch steeds weer verbazen over de brede toepasbaarheid van improvisatietheater. Maar dat zelfs omgaan met dementie veel raakvlakken blijkt te hebben met improvisatietheater? In deze blog lees je over mijn ontmoeting met Leontine Trijber, werkzaam bij de Zandstroom: een ontmoetingscentrum voor mensen met een haperend brein.

De impro-mindset (en waarom iedereen zou moeten improviseren)

Improviseren is iets dat je kunt leren. We hebben het allemaal in ons, de spieren moeten alleen nog even getraind worden. De leukste manier daarvoor - vind ik - is theater. Het heeft mij persoonlijk ontzettend veel gebracht, meer dan alleen het neerzetten van een goede geïmproviseerde scene. Wat bij mij is begonnen als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een levensvisie: de ‘impro-mindset’.

Improviseren & wat we van kinderen kunnen leren

Kinderen blijven ons verwonderen met hun interessante kijk op de wereld. Wat als zij het eigenlijk beter voor elkaar hebben dan wij als volwassenen? Wat kunnen we allemaal van ze leren en hoe kunnen we het kind in onszelf herontdekken?

Concentratie houden met digitaal improviseren

Met al die zoom-meetingen en thuiswerken is het een behoorlijke uitdaging je aandacht volledig bij het werk te houden. Dan is een avondje digitaal impro een leuke afwisseling, maar hoe hou je daar dan weer je aandacht op na een hele dag schermen?

Intimiteit in een digitale wereld

In een tijd waarin improvisatietheater en fysiek samenkomen lastig is ga ik op zoek naar de intimiteit. Kun je dit in een digitale wereld bereiken? En zo ja, hoe doe je dat dan? Een kort onderzoek bracht mij tot verrassende uitkomsten...

Tips en ervaringen met digitaal improviseren op afstand

In korte tijd is ons leven compleet veranderd. Als improverslaafde heb ik last van ontwenningsverschijnselen en ging daarom naastig op zoek naar een alternatieve manier om mijn behoeften te bevredigen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een nieuw fenomeen: digitaal improviseren. Benieuwd wat mijn eerste ervaringen zijn? Lees hierover meer in dit artikel.

Media

In deze podcast vertel ik je alles over digitaal improviseren en de zogenaamde impro-mindset. Beluister hem hier!